De Paal background pattern

Onderscheidend gebouwd

Bij de bouw van onze boomstamchalets combineren we eeuwenoude bewezen werkwijzen met moderne technieken. Op die manier vervaardigen we boomstamchalets waaraan aandacht is besteed zoals in vroegere tijden, vrijwel onderhoudsvrij en onverwoestbaar, met een knipoog naar de moderne tijd.

Wateren en schors verwijderen

Boomstamchalets met een zeer lange levensduur: dat is waar we bij De Paal voor staan. Om dat te kunnen bereiken, is het van groot belang dat het gebruikte hout niet gaat scheuren. Als er één boom niet goed is, kan dat namelijk de hele constructie ondermijnen. Dat voorkomen we door het hout eerst te wateren. Dat betekent dat we het vers gekapte hout in het water leggen, meestal negen maanden tot zelfs drie jaar. Door het te wateren, krimpt het hout veel minder en zet het nauwelijks uit. Hierdoor wordt het duurzaam, goed bewerkbaar en zal het van nature veel minder werken of kromtrekken. Na het wateren wordt de schors met een guts verwijderd, alles handwerk, om zo de authentieke en rustieke uitstraling te behouden.

Kier-dicht maken: inzagen en drogen

Kieren in de wanden zijn bij de meeste boomstamchalets het grootste probleem. Bij De Paal hanteren we daarom een speciale procedure die ervoor zorgt dat er geen kieren kunnen ontstaan. Wanneer de schors is verwijderd, worden de stammen over de lengte ingezaagd, om het hout zo de kans te geven te werken, waarna ze de droogkamers in gaan. Na de droogtijd worden de stammen opgestapeld in een stalen frame. Hierbij worden de stammen met een veer aan elkaar gekoppeld, zodat we zeker weten dat de stammen niet meer kunnen gaan kieren.

Stap voor stap Onderscheidend gebouwd

Bouw & vervoer

Bij de bouw van onze houten chalets maken we gebruik van verschillende bijzondere constructies. Zo hanteren we voor het dak de zogenaamde ‘sporenkap’, een constructie die vroeger veel gebruikt werd bij boerderijen. Dit is slechts één van de vele voorbeelden, waarbij we zowel op hoofdlijnen als op detailniveau een onderscheidende werkwijze gebruiken om steeds de allerhoogste kwaliteit te kunnen waarborgen. Voor de chalets worden twee stalen frames gemaakt. Deze zijn 3,5 x 15 meter.

De afmetingen van het vloeroppervlak van de benedenverdieping van het chalet bedraagt, zonder overkapping, 14,5 x 7 meter (met een gewicht van ongeveer 60 ton en een inhoud van ongeveer 350 m3). De stalen frames worden geheel prefab klaargemaakt, zodat we deze later een dieplader kunnen vervoeren naar de door u gewenste locatie. Daar worden de stalen frames gekoppeld tot één geheel. Ook het dak wordt in gedeelten vervoerd en ter plaatse met een kraanwagen op het frame geplaatst.

Als het gehele chalet is opgebouwd, worden de stammen aan de buitenkant met een gasbrander bewerkt. Dit is een hele goede manier om het hout (verder) te verduurzamen. Het hout wordt op deze manier letterlijk kei-hard. Zo vervaardigen we een vrijwel onderhoudsvrij chalet dat onverwoestbaar is en dat bovendien gemakkelijk verplaatst kan worden.

Geen vergunning nodig

Doordat het chalet verplaatst kan worden, valt het voor de wet onder roerend goed en kan het zonder vergunning gerealiseerd en geplaatst worden.

Contact

Wilt u meer weten? Neem gerust contact met ons op! Of download hier de bouwtekening.